Kan jag byta ut lime mot citron i drinkar, eller tvärtom?
Det korta svaret är ja – det långa är att det beror på. Förutom utseendet så finns det två viktiga skillnader mellan citron och lime när de används i drinkar. Det ena är att lime är något syrligare medan citron är något sötare, och det andra är att det också finns en smakskillnad. Lime är mer bitter och frisk i smaken, medan citron har en mindre komplex, nästan godisliknande syrlighet i jämförelse. Detta kan bero på att de delvis innehåller olika typer av syror.
Generellt brukar citron användas i drinkar som innehåller mörka och lagrade spritsorter som t.ex. Whisky, och lime används ofta i drinkar som innehåller rom. Men såklart finns det undantag, och ofta kan man byta ut dem mot varandra med bra resultat så länge det inte är en av huvudingredienserna (så som lime är i en Margarita, eller citron i en Whisky Sour). Det blir antagligen fortfarande gott, men en helt annan karaktär än vad som är avsett med receptet.
Så får du ut så mycket saft som möjligt
En normalstor citron innehåller 3-5 cl saft, och en lime 2,5-3 cl. För att få ut så mycket saft som möjligt, tänk på följande:
- Använd rumstempererad citron/lime. Om du förvarar dem i kylen så lägg fram dem några timmar innan de ska pressas, eller värm dem i mikrovågsugnen i ca 10 sekunder.
- Tryck och rulla dem mot en plan yta för att mjuka upp fruktköttet. Lägg helt enkelt en citron eller lime på en plan yta som en köksbänk, tryck lätt men stadigt med handflatan och rulla frukten fram och tillbaka i några sekunder. Vrid och vänd på frukten några gånger för att bearbeta hela ytan.
- Välj frukter som känns tunga för sin storlek. Det indikerar mycket juice.
- Använd en citruspress – se tips nedan.
Vilken citruspress är bäst för drinkar?
Förutom att det sparar dig tid och jobb så kan en citruspress även hjälpa dig att få ut maximalt med saft ur din citrusfrukt. Det finns i huvudsak två olika typer av citruspressar att välja mellan, med olika fördelar och nackdelar:
- Handhållen citruspress. Kanske den enklaste och den vanligaste citruspressen i drinksammanhang. Den tar lite plats, är lätt att rengöra och det går att pressa juicen direkt ner i ett mätglas. Dock upplever vi att det är svårt att få ut exakt all juice ur frukten, och ska man pressa en större mängd tar det lite tid.
- Traditionell citruspress med behållare. Denna har en spiralformad överdel som man pressar och vrider ur frukten mot, vilket gör att man kan få ut så mycket saft som möjligt. Praktisk om man ska förbereda en större mängd, och det finns elektriska varianter om man vill göra det ännu enklare för sig
{{product-citruspress="/products"}}
{{product-citruspress-behallare="/products"}}
{{product-juicy-citruspress="/products"}}
Så vet du om en citron eller lime är mogen
Lime: En helt grön lime är faktiskt omogen. En mogen lime är gulare i färgen, och då även saftigare och sötare. Eftersom de flesta dock tror att lime ska vara gröna så har butikerna lättare att få sålt dem så. Det betyder att de bästa blir över till oss andra som vet hur det egentligen ligger till!
Citron: Med citron är nog risken större att köpa en övermogen än undermogen. Så länge den är gul, eller eventuellt något gröngul, så bör den vara mogen. Undvik citroner som känns väldigt mjuka.
Borde man tvätta skalet?
Om skalet kommer komma i kontakt med drinken på något sätt så rekommenderar vi att först skrubba frukten i ljummet vatten för att få bort eventuella rester av bekämpningsmedel. Om frukten är ekologisk går den däremot bra att använda direkt.
Kan jag använda köpt citron- eller limejuice istället för färsk?
Här vill vi säga nej, det kommer bli väldigt mycket bättre smak om du använder färsk. Men om det blir tillräckligt bra smak med köpt är helt upp till dig att avgöra. Skillnaden blir mindre tydlig ju mindre mängd som ska vara i drinken. Om du vill undvika färska citrusfrukter på grund av kostnaden så skulle du kunna testa att köra hälften färskpressad och hälften köpt juice som en kompromiss.
Så får du citron och lime att hålla länge
Citron och lime ska helst förvaras i kylen för bästa hållbarhet. Låt dem bara ligga framme i rumstemperatur om du ska använda dem inom 1-2 dagar.
En uppskuren citron eller lime håller några dagar i kylen om den förvaras i en lufttät behållare.
Och om du vet att du inte kommer hinna använda dem i tid – skär upp dem i klyftor och förvara i frysen. Använd i drinken, läsken eller vattnet som smaksatt is.