Vi använder cookies
Genom att klicka på "Tillåt alla" godkänner du att cookies lagras på din enhet för att analysera hur webbplatsen används och som hjälp i vår marknadsföring.
Hem
/
Artiklar
/
Smaksätta sockerlag

Olika sätt att smaksätta sockerlag

Smaksatt sockerlag är en användbar ingrediens i drinkar, antingen som huvudingrediens (som t.ex. hallonsockerlag i en Clover Club), eller som ersättning till vanlig sockerlag.

En drink med jordgubbar och rabarber. I bilden syns också en glasflaska med en röd sockerlag.

När du köper något via våra länkar kan vi få en liten provision. Detta är vår enda intäkt och räknas som reklam. Denna artikel innehåller annonslänkar för

Cervera och Nordic Nest

. Tack!

Vad är sockerlag?

Grundreceptet för sockerlag, som även går att hitta här, är helt enkelt lika delar socker och vatten som får koka upp tills sockret har löst sig.

Smaksatt sockerlag – som även kallas syrup – görs genom att tillföra olika smaksättningar på lite olika sätt beroende på vilken ingrediens vi har att göra med, och använder man t.ex. färsk frukt eller bär kan man behöva minska på mängden vatten.

Förvara sockerlagen i en tät burk eller flaska så bör den hålla i en månad i kylskåp, ännu längre om du tillsätter en skvätt vodka.

Hallonsockerlag

  • 2 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 1 dl färska hallon (eller upptinade frysta)

Mosa hallonen med sockret i en bunke eller skål, använd t.ex. en gaffel eller en muddlare. Låt stå i 30 minuter så att sockret får tid att dra ur vätskan och smakerna ut hallonen. Häll sedan över 1 dl hett vatten och rör runt så att allt socker löser upp sig helt. Sila bort resterna av hallonen och häll upp hallonsockerlagen i en flaska.

Rabarbersockerlag

  • 1,5 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 250 g rabarber

Skiva rabarbern tunt och koka upp i en kastrull tillsammans med socker och vatten. Låt sjuda i ca 10 minuter tills vätskan fått en djupt rosa färg. Låt svalna och sila upp på flaska.

Ingefärssockerlag

  • 1,5 dl socker
  • 1,5 dl vatten
  • ca 175 g ingefära

Koka upp sockret och vattnet så det blir en vanlig sockerlag. Skala ingefäran genom att skrapa den med sidan av en sked och riv den sedan mot den fina sidan av ett rivjärn. Pressa sedan ur saften ur den rivna ingefäran (det bör bli 5-6 cl) och blanda ner den i sockerlagen.

Ingefärssockerlagen är perfekt att använda i t.ex. en Whisky Sour.

Myntasockerlag

  • 1,5 dl socker
  • 1,5 dl vatten
  • 1 dl myntablad (ungefär en hel kruka)

Häll ner samtliga ingredienser i en kastrull och låt sjuda på svag värme under lock i ca 20 minuter. Låt svalna och sila upp myntasockerlagen på flaska.

Myntasockerlagen är perfekt att använda i en Mojito eller Hugo istället för vanlig sockerlag.

Tips!

Förvara din sockerlag i en praktisk dressingflaska eller en snygg glasflaska, till exempel någon av dessa.

{{product-flaskset-ekkork="/produkter"}}

{{product-dressingflaska-small="/produkter"}}

{{product-dressingflaska-medium="/produkter"}}